onsdag 24 juni 2009

Humanisterna Uppsala på Newsmill

UNT ledare angrep den 11/6 Humanisterna. Ett kortare svar insänt av Humanisterna Stockholms ordförande Liisa Hurskainen publicerades den 18/6. Humanisterna Uppsala skriver idag på Newsmill med anledning av UNTs ledare och Rosenbergs artikel i DN

Det är hög tid att behandla religioner som de ideologier de är och utsätta dem för samma granskning som våra politiska partier och deras program. Antidemokatiska och förtryckande ideologier ska inte få fortsätta att florera i skydd av respekten för religion och tradition. Ej heller gömma sig bakom invand välvilja.

Uppsala Nya Tidnings ledare (11/6) försöker pådyvla Humanisterna en önskan att med maktmedel bedriva utrensning av allt religiöst ur samhället. Göran Rosenberg vill i DN (15/6) koppla ihop Humanisterna med främlingsfientliga krafter. UNT gör en märklig höna av den fjäder de finner i frasen om att det offentliga rummet skall organiseras neutralt i förhållande till religiösa föreställningar. Rosenberg tolkar flaggorna i kampanjen och tycker det räcker för att förstå humanismen.

Båda rycker ut till försvar för den grundlösa tron och den mysiga flummigheten genom genomfalska och mycket obehagliga insinuationer mot en organisation som har sin ideologiska utgångspunkt i de mänskliga rättigheterna och kampen för demokrati och individuell frihet. Är det då vi ställer de kritiska frågorna och undrar hur det står till i den kejserliga garderoben?
...

Ett flagrant exempel på hur invand respekt och välvilja hindrar klarsynt reaktion syns i Uppsala varje år på första maj. Samtidigt som riksdagspartierna funderar över hur de ska möta hotet från Sverigedemokraterna, och UNT förtjänstfullt avslöjar deras bruna agenda, så demonstrerar Kristdemokraterna tillsammans med Livets Ord - en stiftelse med det uttalade målet att införa biblisk teokrati i landet - utan att kritiska röster höjs. Livets Ords företrädare har också inflytelserika poster i partiet inklusive riksdagsmannen Mikael Oscarsson.
...

Läs hela artikeln här

onsdag 10 juni 2009

Humanisterna Uppsala i radio

Jag intervjuades i Studio Uppland, P4 i går med anledning av den pågående kampanjen.
Programmet går att lyssna på här (själva samtalet är från ca 16 min in i sändningen) under närmaste 30 dagarna.

söndag 7 juni 2009

Nu drar Humanisternas annonskampanj till förmån för det sekulära samhället igång! Kampanjens slogan är "Gud finns nog inte".
De flesta människor i Sverige är faktiskt inte religiösa. Ändå tillåts religionen ha så stor inverkan i samhället. Många religiösa är dessutom inte kristna. Ändå har just kristendom en oproportionerligt stor påverkan. Ofta är det religiösa inslaget i samhället dessutom problematisk.

- Man får hetsa mot folkgrupp om man gör det i religionens namn.

- Religiösa traditioner tillåts gå ut över grundläggande mänskliga rättigheter. T.ex. omskärs pojkar med myndigheternas goda minne i Sverige idag, trots att det borde vara varje persons eget val vad som händer med dennes könsorgan.

- Reklam riktad mot barn ses med oblida ögon och ideologisk påverkan på barn känns osmaklig. Ändå tillåts religiösa friskolor att indoktrinera barn i en enda trosinriktning.

- Det är tillåtet att skriva in spädbarn i religiösa samfund. Detta trots att spädbarn uppenbarligen inte kan fatta ett informerat och självständigt beslut om sitt medlemskap.

- Religiösa företrädare yttrar sig dagligen om jämställdhet, andra människors sexualitet, svåra etiska frågor inom forskning och sjukvård, kondomanvändning, och så vidare. Deras åsikter grundar sig då ofta inte på att försöka minska lidandet i samhället, utan i tolkningar av mer än tusen år gamla texter. Men nog har väl etiken utvecklats en hel del de senaste 1000 åren?

Samhället kan inte ta ställning till Guds existens, varken till om han finns eller vilken religions version som i så fall är den riktiga. Hjälp oss därför att jämna ut oddsen gentemot de religiösa organisationerna. De har en påverkan långt utöver vad som är berättigat. De besitter gigantiska rikedomar, men får trots detta statsbidrag för sin verksamhet. Bli medlem i Humanisterna eller donera pengar till verksamheten.

Välkommen till kampanjsidan
www.gudfinnsnoginte.se

Text av Patrik Lindenfors på Humanistbloggen

lördag 6 juni 2009

Pubkväll 9/6


Vårens avslutande Pubträff


Väl mött på Pub 19 kl 19 den 9/6.

Pub 19 ligger på Svartbäcksgatan 19, norr om Stadsbiblioteket.