På Stockholms domkyrkoförsamlings hemsida stod följande att läsa:
Upptäck universum!Det internationella astronomiåret 2009firas till minne av att Galileo Galilei för400 år sedan riktade sitt teleskop mot skyn.Kl. 13.00 Föredrag och musik Astrofysikern professor Bengt Gustafsson talar om mötet naturvetenskap/religion.Orgelmusik med anknytning till solar och planeter, Mattias Wager, orgel Kl. 14.15 Om solar, stjärnor och planeter Dramatiserad berättelse för barn och vuxna om hur Vädersolstavlan fick Gustaf Vasa att tappa fattningen!Kl. 15.00 Rymdresa Astronomerna Alexis Brandekeroch Gösta Gahm från Stockholms universitet tar er med på en resa i fyra dimensioner genom solsystemet och Vintergatan.
Jag bestämde mig för att åka dit och lyssna till Bengts föredrag trots att Ekolns is låg inbjudande för en premiärtur på långfärdsskridskor.
En kvinnlig präst sa några inledande ord bl.a. att detta inte var någon invigning av astronomiåret men det första officiella arrangemanget. Att döma av publiktillströmningen så lockas många av detta ämne.
Bengts föredrag bjöd inte på några överraskningar, det var en genomgång av naturvetenskapens utveckling från Galilei till nutid. Några kontroversiella kristendomskritiska uttalanden var inte heller att vänta, av en föredragshållare som tidigare under dagen deltagit i predikan tillsammans med den präst som förrättade högmässan. Men han tog upp en del av de mer kända kontroverser som vetenskapen haft med kyrkan. Galilei tvingades att avsäga sig sin tro på en heliocentrisk världsbild, och först 1992 fick han full upprättelse av den katolska kyrkan. Giordano Bruno brändes på bål för att han hyste samma tro men vägrade ändra sig. Några hundra år senare var så dags igen då Darwin kom med sin evolutionsteori. Och än idag 150 år senare är vissa delar av den kristna gemenskapen på kollisionskurs med Darwin.
Efter att ha berättat lite om personer som: Pierre-Simon Laplace, Newton, Charles Darwin, Georges Lemaître, Kant, Einstein, Fred Hoyle och några till som givit viktiga bidrag till vår nuvarande världsbild så var vi då framme i nutid. Han nämnde något helt kort om multipla universa och strängteori dock inget om mörk materia eller mörk energi.
Huvudintrycket av föreläsningen var att det mest var vetenskapshistoria och mycket lite om mötet mellan religion och vetenskap. Men han sa något på slutet som var lite diffust, jag kommer inte ihåg den exakta ordalydelsen, men ungefär så här: ”Det har på senare år vuxit fram en rörelse på amerikanska universitet där man börjar tro att det måste finnas något eller någon som ligger bakom vårt fantastiska universum. Men det har inget att göra med den mer kända ID-rörelsen”. Det är möjligt att jag fått det hela om bakfoten, eftersom det onekligen låter lite märkligt, nästan som ID 2.0- rörelsen.
För den som har dålig koll på hur vår moderna världsbild vuxit fram, var det ett mycket pedagogiskt och bra föredrag. Men hade man förväntat sig att de mest uppenbara motsättningarna mellan kristen tro och naturvetenskap skulle ställas på sin spets, då blev man besviken.
måndag 5 januari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar