tisdag 22 mars 2011

Samarbete - ett föredrag av Patrik Lindenfors


Samarbete är livets grundprincip. Vi är alla byggda av samarbetande delar – gener, celler, organ, neuron och memer. Även våra samhällen är byggda av delar – av oss människor. Är allt det här samarbetet i grunden samma process?

Från människans minsta beståndsdelar till våra nuvarande komplicerade samhällen, överallt finner man samarbete som en organiserande grundprincip. Oftast har samverkan uppkommit för att de ingående delarna har haft något att tjäna på det, men inte sällan verkar de faktiskt förlora på interaktionen. Vad är det då som förklarar samarbetet? Och hur kan man egentligen förstå våra intrikata mänskliga samhällen där vi regelbundet gör tjänster för andra som vi inte är släkt med, inte känner och förmodligen aldrig kommer att möta igen? Hur uppstår det tankar som att det är rätt att riskera livet för landet, religionen eller friheten? Svaren verkar finnas i de två processer som skapat människan: biologisk och kulturell evolution. De biologiska och kulturella egenskaper som har fått oss att uppföra oss som om vi vore i deras tjänst är de som har spritt sig vidare bäst.

Följ med på utflykt genom samarbetets mysterier. Resan börjar inuti kroppen och fortsätter via våra tankar till den mänskliga superorganismen.

Onsdag 13/4 kl 19.00
Universitetshuset, sal IV

Patrik Lindenfors är docent i zoologisk ekologi samt författare och Humanist.

Arr. Humanisterna Uppsala

1 kommentar:

Svante sa...

Det var ett intressant föredrag. Men ibland var det lite komplicerat, ska bli intressant när boken kommer, man förstår nog lite bättre då. 24 åhörare på plats, flera frågor ställdes efteråt. Patrik Lindenfors avtackades med applåder. Bokbord med gratismaterial och böcker till försäljning tillhandahölls av Humanisterna Uppsala.