söndag 7 juni 2009

Nu drar Humanisternas annonskampanj till förmån för det sekulära samhället igång! Kampanjens slogan är "Gud finns nog inte".
De flesta människor i Sverige är faktiskt inte religiösa. Ändå tillåts religionen ha så stor inverkan i samhället. Många religiösa är dessutom inte kristna. Ändå har just kristendom en oproportionerligt stor påverkan. Ofta är det religiösa inslaget i samhället dessutom problematisk.

- Man får hetsa mot folkgrupp om man gör det i religionens namn.

- Religiösa traditioner tillåts gå ut över grundläggande mänskliga rättigheter. T.ex. omskärs pojkar med myndigheternas goda minne i Sverige idag, trots att det borde vara varje persons eget val vad som händer med dennes könsorgan.

- Reklam riktad mot barn ses med oblida ögon och ideologisk påverkan på barn känns osmaklig. Ändå tillåts religiösa friskolor att indoktrinera barn i en enda trosinriktning.

- Det är tillåtet att skriva in spädbarn i religiösa samfund. Detta trots att spädbarn uppenbarligen inte kan fatta ett informerat och självständigt beslut om sitt medlemskap.

- Religiösa företrädare yttrar sig dagligen om jämställdhet, andra människors sexualitet, svåra etiska frågor inom forskning och sjukvård, kondomanvändning, och så vidare. Deras åsikter grundar sig då ofta inte på att försöka minska lidandet i samhället, utan i tolkningar av mer än tusen år gamla texter. Men nog har väl etiken utvecklats en hel del de senaste 1000 åren?

Samhället kan inte ta ställning till Guds existens, varken till om han finns eller vilken religions version som i så fall är den riktiga. Hjälp oss därför att jämna ut oddsen gentemot de religiösa organisationerna. De har en påverkan långt utöver vad som är berättigat. De besitter gigantiska rikedomar, men får trots detta statsbidrag för sin verksamhet. Bli medlem i Humanisterna eller donera pengar till verksamheten.

Välkommen till kampanjsidan
www.gudfinnsnoginte.se

Text av Patrik Lindenfors på Humanistbloggen

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan inte låta bli att skratta högt när jag gjorde erat test på nätet det bevisar för mig att ni inte är tilräckligt insatt i religionsfrågor för att över huvud taget diskutera dom. Nyanserna och skillnaderna mellan religioner märks inte och eran kampanj förutsätter kallt att ett samhälle utan religion är ett bättre samhälle vilket helt klart kan ifrågasättas utifrån många olika synpunkter. Det är därför jag tycker det är lite skrattretande :)

Anders Martinsson sa...

Ok, roligt att du fick lite nöje av testet.
Vad är det du menar religion tillför samhället som är unikt just för religion? Du får gärna inskränka svaret till den religion du tycker är bäst. (Men tala gärna om vilken det är i så fall.)

Zaki sa...

Det är väl inte svårt att förstå att omskurna män inte vill gå ut med sitt privatliv offentligt!
Vilken kvinna berättar offentligt att hon har svårt att få orgasm?
Vilken man i något konventionellt yrke berättar att han lever homosexuellt?
Respektera att många omskurna inte vill prata om nackdelarna men ändå på ett sublimt sätt håller med om att det skadar!